16. 2. 2018

Vinný dům uvedl do provozu plně automatizovanou BiB linku. Je jediný v republice

Moderní špičkovou technologii – plně automatizovanou linku na balení sudových vín do tzv. bag -in-boxů- nainstalovala koncem loňského roku do svého nového provozu v Bzenci tamní společnost Vinný dům. Je tak jedinou vinařskou firmou v republice, která podobnou technologií disponuje.


Vinný dům, který je jedním z největších tuzemských výrobců sudového vína, tak pohotově reaguje na novou vinařskou legislativu, vstupující v platnost od 1. ledna 2018. Úprava zákona od tohoto data totiž přímo vyžaduje, aby distribuce sudových vín probíhala pouze v BiB balení. Už od začátku tohoto roku tak italská balící linka chrlí v bzeneckém provozu desetitisíce litrů vína denně. Ty jsou zabalené do dvaceti, pěti a třílitrových obalů, přesně podle požadavků nové legislativy. „Okamžitě nás začali poptávat naši zákazníci, kteří zjistili, že je toto opatření po Novém roce nevyhnutelné. Stejně tak se na nás obrátila s požadavkem o možnost balení vín na naší lince už i konkurence,“ prozradil jednatel Vinného domu Bzenec Dušan Černoch s tím, že proces od nákupu k instalaci linky trval zhruba půl roku. 
Výhodou plně automatizované plnící linky na zahraniční vína je fakt, že ji může obsluhovat jediný zaměstnanec. Další potřebnou lidskou sílu totiž v nejbližších dnech nahradí tzv. robotická ruka, která manipuluje na druhé straně linky s koncovým výrobkem a naplněné bag-in-boxy skládá na palety. „Výhodou takto balených vín je snadná skladovatelnost i přeprava. Trvanlivost vína po otevření bag-in-boxu, tedy plastového sáčku se stáčecím uzávěrem, umístěného v papírové krabici, je až pět měsíců. To vše při zachování kvality, svěžesti a původních vlastností vína,“ zdůraznil Černoch. Dnes se tímto moderním, šetrným způsobem balí již přes 50% produkce, a to včetně těch nejkvalitnějších vín. 

 

Balící Linka na Bag in Box